Aijaan kuvia

Aijaan kuvia -sarja syntyi kunnioituksesta menneitä sukupolvia kohtaan. Arjen kauneuden näkemisestä ja viehätyksestä siihen, mitä polkua olemme tänään, tässä ja nyt – mikä on ollut se tie, jota esi-isämme ja -äitimme ovat kulkeneet.
Ajankuvia – välähdyksiä erilaisista lähteistä – kertomuksia ja tarinoita sekä ennen kaikkea valokuvia.

Syyskynnöllä

Salusen työmies Hermanni Mäkinen on kyntämässä parihevosten vetämällä auralla. Sää on pilvipoutainen, lempeä syystuuli puhaltaa etelästä. Niemivainion kappaleella pelto on kevyttä, hyvin hiekkapitoista kivennäismaata, pehmeää jalan alla. Kilometrejä kertyy huomaamatta, puoli hehtaaria kynnettyä on hyvä saavutus päivässä.

Edellispäivänä työmiehet niputtivat pellavalyhteitä ja ripustivat ne aidalle kuivumaan. Monta työvaihetta on vielä edessä niin miehille kuin naisillekin ennen kuin pellavat ovat lankoina ja langat uusina vaatteina. Rinteessä olevat aidat on kaatuneet, mutta ne korjataan vasta keväällä kun eläimet päästetään näille laitumille.

Kyntäjän eteen avautuu kaunis näkymä Salusjärvelle, vähän matkan päässä rannassa on venekoppeli, jonne puuvene on vedetty suojaan. Salussärkkää pitkin kulkee tie Innalan-ristille, tiellä näyttää kulkevan Eetu-isäntä polkupyörällään. Hän on lähtenyt asioille Kolkin Osuuskauppaan ja aikoi poiketa myös sopimassa Maamiesseuran kokouksen ajankohdan.

Syyskynnöllä on kuvattu 1920-luvulla. Salustaipaleen tilan arkistossa oleva kuva on todennäköisesti Urpo Salusen ottama.

Venekoppelilta näkymä Salussärkälle. Kuva Arvi Laakso.

Tutustu myös muihin tuotteisiimme www.salustaipale.fi ja www.pakohuonekiipeli.fi