Aijaan kuvia
Aijaan kuvia -sarja syntyi kunnioituksesta menneitä sukupolvia kohtaan. Arjen kauneuden näkemisestä ja viehätyksestä siihen, mitä polkua olemme tänään, tässä ja nyt – mikä on ollut se tie, jota esi-isämme ja -äitimme ovat kulkeneet.
Ajankuvia – välähdyksiä erilaisista lähteistä – kertomuksia ja tarinoita sekä ennen kaikkea valokuvia.
Salussärkkä
Salussärkkä on noin kahden kilometrin mittainen järven reunustama harjumuodostelma Pohjaslahdella, pohjoisella Pirkanmaalla. Soraharju syntyi jääkauden aikana vesien sulaessa ja maa-aineksen kerääntyessä sulamisvesivirtojen myötä pitkittäsharjuiksi. Salussärkkä onkin osa pohjois-etelä -suuntaista harjujaksoa, johon myös pohjoisempi Rantalansärkkä kuuluu.
Nälkävuosien aikana 1867 ja 1868 esiintyi koko maassa suurta työttömyyttä, jonka torjumiseksi saatiin apua ulkomaita myöten. Ruovedelle toimitettiin Oldenburgin prinsessan arpajaisvaroilla hankituista ruisjauhoista 40 mattoa. Sana tarkoittaa venäläistä jauhomittaa kulia, tarkalta arvoltaan 147,4 kg, mutta käytännössä epämääräisesti isoa säkkiä tai pientä hevoskuormallista. Koska valtion mielestä mitään ei saanut antaa ilmaiseksi, kunta käynnisti mm. tietöitä hädänalaisten auttamiseksi. Ehkä tärkein näistä oli Kangaspeskan kievarista Mustajärveltä Syvingin kautta Keuruun rajalle rakennettu Haapamäen tie, joka valmistui ajettavaan kuntoon 1870-luvulla.
Salussärkästä tuli suosittu retkeilykohde, jota säätyläisten oli tapana käydä ihailemassa. Salussärkän pohjoispäässä on pieni silta, varmasti Ruoveden kuvatuin. Ainakin seitsemän kustantajaa on teettänyt kortin alkuperäisestä puusillasta. Yksi niistä oli suomalaisen valokuvauksen uranuurtajana toimineen K.E, Ståhlberg julkaisema teos N:o 806. Se on Hämeenkyrössä syntyneen luonto- ja maisemavalokuvaaja Vivi Ricterin kuvaama otos: näkymä Ruoveden Punkaharjulta, Pohjaslahden Innala eli Salussärkkä. Kuvausajankohta 1890–1899.
Kuvausajankohtana 1890-luvulla Salussärkkä kuului Ruoveden pitäjään. Myöhemmin Pohjaslahden kunnan itsenäistyttyä vuonna 1941 se siirtyi Pohjaslahden kunnan alueeksi. Salussärkkä on tallennettuna heraldikko Olof Erikssonin suunnittelemaan Pohjaslahden kunnan vaakunaan. Vuoden 1973 alusta Pohjaslahden kunta lakkautettiin ja Salussärkkä siirtyi Vilppulan kuntaan. Vuonna 2009 paikkakunta vaihtui Mänttä-Vilppulan kaupungiksi. Salussärkkä on ollut luonnonsuojelualuetta vuodesta 1968.
Tutustu myös muihin tuotteisiimme www.salustaipale.fi ja
www.pakohuonekiipeli.fi
Kuva: finna.fi
Museovirasto, Historian kuvakokoelma.
Richter, Vivi, kuvaaja ; Ståhlberg, K. E., tuottaja
Lainaus kirjasta
Lindqvist, S.E. 1992. Ruovesi Ennen ja nyt. 2. painos.